Wij zijn er,
als kanker jouw wereld op z’n kop zet

Wij zijn er,  als kanker jouw wereld op z'n kop zet
Wat heb jij nodig?
Bijzondere aandacht voor mensen én kanker

Centrum voor leven met en na kanker

De diagnose kanker
Wanneer je hoort dat je kanker hebt, staat je leven op zijn kop. De diagnose kanker is ingrijpend en kan veel teweegbrengen. Ook de impact op een partner, kinderen, familie en vrienden is groot. Ben jij patiënt, ben je als naaste geraakt door kanker of heb je iemand verloren aan kanker, dan ben je van harte welkom bij TOON.


TOON
TOON is dé plek waar je welkom bent voor een luisterend oor of een goed gesprek. Waar je in contact kunt komen met lotgenoten om ervaringen te delen en herkenning te vinden. Een plek om tot rust te komen en energie op te doen. Of een plek om deel te nemen aan actieve, creatieve of ontspannende activiteiten.

Psychosociale ondersteuning
Wij hebben aandacht voor de psychosociale aspecten van kanker en willen zo bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Wij helpen je bij het hervinden van je eigen veerkracht, zodat je grip kunt houden op je leven of een nieuwe balans kunt vinden. We gaan hierbij uit van de benadering Positieve Gezondheid.


Gastvrouwen en gastheren
Onze gastvrouwen en gastheren ontvangen je graag. Zij begrijpen wat je meemaakt en maken je graag wegwijs in het inloophuis. Zij zijn er met persoonlijke aandacht, een luisterend oor en betrokkenheid. Kom gerust eens binnen voor een kopje koffie of thee. Wij hopen dat ons huis je in deze moeilijke tijd een beetje rust, warmte, ontspanning en kracht biedt.

Organisatie

Bestuur en coördinator

Nicolle Sommer

Nicolle Sommer

Voorzitter
Petra van Berkum

Petra van Berkum

Secretaris
Frans Baars

Frans Baars

Penningmeester
Monique van der Heijden

Monique van der Heijden

Bestuurslid
Theo Spiekermann

Theo Spiekermann

Bestuurslid
Tanja Pijpers

Tanja Pijpers

Coördinator
Linda van Rijen

Linda van Rijen

Coördinator
Organisatie

Achtergrond en werkwijze

Ontstaan

Ontstaan

TOON is opgericht in 2004 en is vernoemd naar de beroemde cabaretier Toon Hermans. Hij verloor zijn vrouw en toeverlaat Rietje aan kanker. Toon geloofde met heel zijn hart in het werk van een centrum voor leven met en na kanker. Hij bezat zelf het prachtige talent om mensen in het hart te raken en bij iedere traan een glimlach tevoorschijn te toveren. Toon Hermans overleed in 2000.

Ons centrum heeft verschillende namen gehad. We begonnen als Toon Hermanshuis en werden toen Inloophuis TOON. Vanaf najaar 2022 zijn we: TOON, centrum voor leven met en na kanker.

Vrijwilligersorganisatie

TOON, centrum voor leven met en na kanker, is een vrijwilligersorganisatie. Wij bieden informele psychosociale zorg op maat, omdat geen mens gelijk is en behoeften uiteen lopen. Dit doen we met betrokken, gemotiveerde en goed opgeleide vrijwilligers die het hart van ons centrum vormen.

De vrijwilligers werken onder leiding van een professionele coördinator, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beleid van TOON.

Lees hier meer over onze organisatie.

Vrijwilligersorganisatie
Kwaliteit en samenwerking

Kwaliteit en samenwerking

Wij zijn een IPSO centrum. Dat betekent dat ons Centrum voor leven met en na kanker is aangesloten bij brancheorganisatie IPSO. IPSO staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie. Verdeeld over Nederland zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker. Er werken ruim 4500 bevlogen vrijwilligers in de IPSO centra. IPSO ondersteunt de centra en richt zich op het realiseren van een kwalitatief hoogwaardige, laagdrempelige zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Via IPSO krijgt ons centrum:

  • Toegang tot diverse trainings-en scholingsprogramma’s
  • Toegang tot de IPSO Academie
  • AVG-proof registratie van al onze relaties in de IPSO.community
  • Belangenbehartiging
  • Versterking van samenwerking tussen de Centra voor leven met en na kanker
  • Deelname aan het Kwaliteitsprogramma

In Noord-Brabant komen de coördinatoren van de verschillende centra regelmatig bij elkaar om kennis en ervaringen te delen. Het bestuur is aangesloten bij het bestuurdersnetwerk Noord-Brabant. In de regio werkt TOON samen met ziekenhuizen, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties en (oncologische) zorgnetwerken.

 

KWF

Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt. Maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die miljoenen mensen maakt KWF al ruim 71 jaar het verschil.

KWF zet zich in voor initiatieven die mensen verder helpen. Dat betekent niet alleen kanker bestrijden, maar zij maken zich ook hard voor een beter leven met de ziekte. Of je nu kanker wilt voorkomen, net de diagnose hebt gehad, midden in de behandeling zit, of je afvraagt hoe het verder gaat. KWF zorgt voor initiatieven die mensen ondersteunen, zoals Centra voor leven met en na kanker en het platform kanker.nl. En zij werken aan leven veranderend onderzoek waar patiënten snel wat aan hebben. Dat doen zij gelukkig samen met duizenden anderen die zich inzetten voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.

KWF
Nationaal Fonds tegen Kanker

Nationaal Fonds tegen Kanker

Het Nationaal Fonds tegen Kanker (NFtK) zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Dit staat voor het vergroten van de overlevingskansen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met kanker.

Het NFtK wil bijdragen aan een grotere kans om te overleven en streven naar een optimale kwaliteit van leven door mensgerichte behandelingen (voeding, beweging en welzijn) vast onderdeel te laten worden van het oncologische behandelplan. Het NFtK levert een bijdrage aan deze doelstelling door het geven van objectieve voorlichting en het mogelijk maken van gericht wetenschappelijk onderzoek en patiënt gerelateerde projecten. De focus ligt daarbij op voeding (o.a. het voorkomen van ondervoeding), beweging (o.a. kwaliteit van leven) en welzijn (o.a. psychosociale begeleiding).

Je leest meer over het Nationaal Fonds tegen Kanker via hun website.

Verantwoording