Wij zijn er,
als kanker jouw wereld op z’n kop zet

Wij zijn er,  als kanker jouw wereld op z'n kop zet
Wat heb jij nodig?
Bijzondere aandacht voor mensen én kanker

Centrum voor leven met en na kanker

De diagnose kanker
Wanneer je hoort dat je kanker hebt, staat je leven op zijn kop. De diagnose kanker is ingrijpend en kan veel teweegbrengen. Ook de impact op een partner, kinderen, familie en vrienden is groot. Ben jij patiënt, ben je als naaste geraakt door kanker of heb je iemand verloren aan kanker, dan ben je van harte welkom bij TOON.


TOON
TOON is dé plek waar je welkom bent voor een luisterend oor of een goed gesprek. Waar je in contact kunt komen met lotgenoten om ervaringen te delen en herkenning te vinden. Een plek om tot rust te komen en energie op te doen. Of een plek om deel te nemen aan actieve, creatieve of ontspannende activiteiten.

Psychosociale ondersteuning
Wij hebben aandacht voor de psychosociale aspecten van kanker en willen zo bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Wij helpen je bij het hervinden van je eigen veerkracht, zodat je grip kunt houden op je leven of een nieuwe balans kunt vinden. We gaan hierbij uit van de benadering Positieve Gezondheid.


Gastvrouwen en gastheren
Onze gastvrouwen en gastheren ontvangen je graag. Zij begrijpen wat je meemaakt en maken je graag wegwijs in het inloophuis. Zij zijn er met persoonlijke aandacht, een luisterend oor en betrokkenheid. Kom gerust eens binnen voor een kopje koffie of thee. Wij hopen dat ons huis je in deze moeilijke tijd een beetje rust, warmte, ontspanning en kracht biedt.

Organisatie

Bestuur en coördinator

Nicolle Sommer

Nicolle Sommer

Voorzitter
Petra van Berkum

Petra van Berkum

Secretaris
Frans Baars

Frans Baars

Penningmeester
Monique van der Heijden

Monique van der Heijden

Bestuurslid
Theo Spiekermann

Theo Spiekermann

Bestuurslid
Tanja Pijpers

Tanja Pijpers

Coördinator
Organisatie

Achtergrond en werkwijze

Ontstaan

Ontstaan

TOON is opgericht in 2004 en is vernoemd naar de beroemde cabaretier Toon Hermans. Hij verloor zijn vrouw en toeverlaat Rietje aan kanker. Toon geloofde met heel zijn hart in het werk van een centrum voor leven met en na kanker. Hij bezat zelf het prachtige talent om mensen in het hart te raken en bij iedere traan een glimlach tevoorschijn te toveren. Toon Hermans overleed in 2000.

Ons centrum heeft verschillende namen gehad. We begonnen als Toon Hermanshuis en werden toen Inloophuis TOON. Vanaf najaar 2022 zijn we: TOON, centrum voor leven met en na kanker.

Vrijwilligersorganisatie

TOON, centrum voor leven met en na kanker, is een vrijwilligersorganisatie. Wij bieden informele psychosociale zorg op maat, omdat geen mens gelijk is en behoeften uiteen lopen. Dit doen we met betrokken, gemotiveerde en goed opgeleide vrijwilligers die het hart van ons centrum vormen.

De vrijwilligers werken onder leiding van een professionele coördinator, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. Het bestuur is verantwoordelijk voor het beleid van TOON.

Lees hier meer over onze organisatie.

Vrijwilligersorganisatie
Kwaliteit en samenwerking

Kwaliteit en samenwerking

TOON is aangesloten bij IPSO, de brancheorganisatie voor alle centra voor leven met en na kanker. IPSO ondersteunt de centra en richt zich op het realiseren van een kwalitatief hoogwaardige, laagdrempelige zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Zij stimuleren de deskundigheid van vrijwilligers, organiseren trainingen en workshops en stimuleren onderlinge samenwerking en uitwisseling van kennis en best practices. IPSO werkt met verschillende samenwerkingspartners aan het verbeteren van de (informele) zorg. Twee van deze partners zijn KWF en Roparun. 

In Noord-Brabant komen de coördinatoren van de verschillende centra regelmatig bij elkaar om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Het bestuur van TOON is aangesloten bij het bestuurdersnetwerk Noord-Brabant. In de regio werkt TOON samen met ziekenhuizen, zorgprofessionals, patiëntenorganisaties en (oncologische) zorgnetwerken.

 

Verantwoording